Wat is een sportschool?

Een sportschool is een privé centrum waar mensen lichamelijke oefeningen kunnen uitvoeren. Dit kan het beoefenen van fitness zijn, maar ook sporten zoals squashen, zwemmen, HIIT-training en circuittraining. Als je een eigen sportschool starten wil dan is het natuurlijk slim om de soorten in kaart te brengen en te begrijpen wat voor welke doelgroep bedoeld is. Sportscholen kun je categoriseren, bijvoorbeeld in budget sportscholen, gespecialiseerde sportscholen en premium (luxe) sportscholen. Bij budget sportscholen moet je denken aan bijvoorbeeld de Basic Fit of Fit for Free. Een gespecialiseerde sportschool is meer gefocust op begeleiding en coaching. Dit kan bijvoorbeeld een fitnesscentra zijn met personal training, of een boksschool met ook fitnessapparatuur. Of specialisatie in afvallen bijvoorbeeld. De sportscholen met o.a. een sauna, zwembad en bar behoren onder de luxere sportscholen.

Sportconcurrentie in Nederland

Als je denkt aan een sportschool starten denk je waarschijnlijk ook aan concurrentie. En dat is maar goed ook, want je moet eerst de concurrentie analyseren wil je je onderscheiden van de rest en weten wat er al gaande is op de markt. Je wil immers niet dat je de zoveelste sportschool opstart die zich niet of nauwelijks onderscheidt van de andere. In Nederland zijn er zo’n 4305 sportscholen in totaal. Dat zijn dus flink wat concurrenten! Als je je wil onderscheiden focus je dan op innovatie, originaliteit en een algemene goede aanpak. Wees creatief met je ideeën. Waar onderscheidt jouw sportschool zich in de andere?

Wat valt onder fitness?

Fitness focust zich op het verbeteren van de conditie en op kracht en vetverbranding. Eigenlijk alle activiteiten wat ervoor zorgt dat je beter in vorm komt. De volgende soorten fitness vallen er (onder andere) onder: progressieve overload; het proces dat je steeds meer herhalingen doet en/of meer gewichten gebruikt om vooruitgang te zien. Krachttraining, denk aan opdrukken tot het gebruik van apparaten om sterker te worden. HIIT, waarbij je meestal geen apparaten gebruikt maar wel losse gewichten bijvoorbeeld. Het is een intensieve workout. Dit gaat vaak samen met circuittraining, waarbij je het hele lichaam meepakt bij de training. Ook heb je bijvoorbeeld calisthenics en CrossFit.